‘Geen man zal ooit een groot man zijn als hij niet ook een vrouw durft te zijn’

Het is uit. Eindelijk.

Het klinkt nu zo alsof ik Alkibiades van Ilja Leonard Pfeijffer een vreselijke leeservaring vond, en dat is zeker niet zo, maar de ‘eindelijk’ verwijst eerder naar hoe ongelofelijk lang ik er over gedaan heb om dit boek uit te lezen. Op 26 oktober (!) ben ik er aan begonnen, en nu 19 maart sla ik het boek toe.
Ok, het moet gezegd, ik heb dit boek een aantal keren weggelegd om een ander boek te lezen. Om even iets anders te lezen dan opsommingen van Griekse of Spartaanse stadstaten. Dit boek lezen vraagt titatenwerk, want het is geen vlotte lees, maar ergens klopt dat wel, want je weet ook, dat dit boek schrijven ook een machtig titanenwerk moet geweest zijn.

Ik heb het moeilijk met het genre ‘historische roman’. Omdat zo’n boek vaak twee heel moeilijk te verzoenen aspecten moet samenbrengen. De geschiedenis en het verhaal. De Bourgondiërs van Bart Van Loo stelt zich dat probleem ook. Enerzijds smul ik van de verhalen, de moorden, de intriges en de politiek, anderzijds zucht ik op de historische correctheid, de eindeloze opsommingen. Ook dit boek heeft hier last van. Eindeloos blijft Pfeiffer de Griekse eilandjes en stadstaten, filosofen en generaals opsommen zodat je helemaal het noorden kwijt bent.

Het verhaal van Alkibiades wordt hier fantastisch verteld door Ilja Leonard Pfeijfer. Hij schrijft fenomenaal en hoe hij het zinnetje ‘Geen man zal ooit een groot man zijn als hij niet ook een vrouw durft te zijn‘ als rode draad doorheen het verhaal weeft, vind ik geniaal. Maar soms verliest dit boek zich in de geschiedenis, in de correctheid. De auteur wil met dit boek te veel doen. Het wil geschiedkundige correct zijn, tegelijk wervend romantisch. Het wil historisch bronmateriaal correct weergeven tegelijk een heldenepos vertellen. Dat is een bijna onmogelijk opdracht.

Ik gaf het boek op Goodreads ***. Geen vier sterren omdat het boek net te lang is. Dit verhaal had compacter, sterker, straffer verteld kunnen worden in 200 bladzijdes minder. Dan had je een wervelend Grieks Epos gehad over een van de meest memorabele figuren uit de Griekse geschiedenis.

Wat vond jij ervan? Lees het vooral zelf en laat me weten wat je ervan vond!


Reacties

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.